Історія закладу освіти


Історична довідка

На розвиток освіти і культури в нашому краї у 19 ст., коли Буковина знаходилася під владою Австро-Угорщини, не зверталася увага. Але наші земляки мали великий потяг до знань, іще у 1816 році почали добиватися відкриття школи у Глибоці, зібравши для цього необхідні кошти.

Місцева влада довго зволікала з відкриттям школи, тільки у 1871 році було відкрито початкову школу для хлопчиків. Викладання велося на німецькій мові. Тільки з 1902 року до школи почали приймати дівчаток.

Будівля школи була одноповерховою, в ній було 5 класних приміщень( саме вона стала основою для добудови другого поверху у 1958 році).

З 1905по 1907 рік в Глибоцькій школі працював С.І. Канюк, який проводив велику культурно-освітню роботу. Саме у цей час глибочини звертаються до інспектора шкіл Сторожинецького повіту з протестом проти ведення уроків німецькою та румунською мовами.

У 1913 році було відкрито у школі клас з українською мовою навчання.

У 1914 році з початком І Світової війни Глибока була окупована австрійськими військами, згодом у 1918 році була передана під окупацію боярській Румунії. Розпочався процес румунізації українського населення. У школі викладання велося тільки румунською мовою. Жандармерія жорстоко переслідувала тих, хто виступав за введення рідної мови в навчальний процес

З приєднанням Північної Буковини до Радянської України у 1940 році у Глибоці була створена семирічна школа. З початком Великої Вітчизняної війни навчання в школі було призупинено. У 1944 році школа почала нове життя, мала свої філіали на кутах Чінста та Поляни. Був добудований 2 поверх старого австрійського приміщення школи.

У 1958 році почалося будівництво нового триповерхового корпусу школи, яке завершилося у 1961 році.

Наша школа гордиться своїми випускниками: Майщук Зиновій Миколайович – доктор сільгоспнаук, Золотарюк Олександр Васильович – доцент інституту теоретичної фізики м.Києва, Цибух Валерій Іванович – очільник Буковинського земляцтва у м.Києві, Крючко Ольга Миколайївна – професор хімії Гензелівського університету, штат Флорида, Дибкалюк Сергій Володимирович – завкафедрою Петербургзького авіаційного-інженерного технічного військового училища, Супрович Олександр Миколайович – генерал митної служби, Ністрян Леонід Варламович – віце-адмірал Балтійського флоту, Гуцуляк Василь Миколайович – професор, доктор географічних наук ЧНУ, Коновчук Віктор Миколайович – доктор медичних наук, Столярський Геннадій Юхимович – кандидат технічних наук, Франчук Тетяна Леонідівна – доцент Чернівецької філії КНТУ.

Основною метою навчального закладу сьогодні є надання якісних освітніх послуг учням, створення сприятливих умов для розвитку творчої особистості школяра та його самореалізації. Навчальний заклад дбає про високий рівень професійної майстерності вчителів. Тому одним із пріоритетів розвитку освіти на сучасному етапі в Глибоцькій ЗОШ І-ІІІ ст.. стало впровадження сучасних інформаційно – комунікаційних технологій в управлінську, навчально – виховну діяльність школи, в закладі створені умови для оволодіння усіма учасниками освітнього процесу , новітніми комп ютерними технологіями зокрема.

Тож цілком закономірним є те, що за якісними результатами усіх напрямків роботи закладу Глибоцька ЗОШ І-ІІІ ст у 2013 році була визнана однією з найкращих серед освітніх закладів України і занесена до Почесної книги флагманів освіти.

/Files/images/школа1.png

Кiлькiсть переглядiв: 1637

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Березень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031